Geen wonder dat sommige kinderen niet van lezen houden

Natuurlijk heeft elk kind z’n voorkeuren. De een houdt van voetbal de ander van tennis. Er zijn kinderen die van lezen houden. Maar er zijn er ook die juist niet van lezen houden. Dat kan natuurlijk komen door een oer saaie juf. Of door niet leuke boeken. Nu blijkt dat bij heel veel kinderen die niet van lezen houden een zwakke oogmotoriek de werkelijke oorzaak is. In dat geval bewegen de ogen niet naar behoren en kost het dus heel veel energie om de tekst op te nemen. Deze kinderen worden in feite moe van het lezen en zullen een boekje gauw naast zich neer leggen. In het volgende filmpje is te zien hoe de ogen bewegen bij kinderen met leesproblemen. Om goed te kunnen lezen moeten de ogen soepel en efficiënt van links naar rechts kunnen bewegen. Dit filmpje, gemaakt met de Readalyzer (infrarood opname systeem) die de oogbewegingen vastlegt, maakt duidelijk hoe moeilijk het voor iemand is met een slechte oogmotoriek om de ogen goed over de zinnen te bewegen. Geen wonder dat kinderen niet van lezen houden. Kijk zelf maar:

Geef een reactie