Hulp bij concentratieproblemen na Corona

https://hhp-blog.s3.amazonaws.com/2020/10/GettyImages-1217578208-300x240.jpg

Als je een (ernstige) Covid-19 infectie hebt gehad kan het nog maanden duren voordat je weer hersteld bent. Normaal gesproken dienen de klachten zoals vermoeidheid, zwakke spieren, moeite met ademen, geheugenproblemen en concentratieproblemen ca. drie maanden na de infectie weer over te zijn. Toch is bij een grote groep van ex-Covid-19 patiënten de herstelperiode veel langer. En er wordt zelfs gesproken van kans op blijvende invalidering zoals we dat ook zien bij sommige patiënten na Q-koorts, ernstige hersenschudding, hersenbloeding,  bepaalde vormen van niet aangeboren hersenletsel en zelfs na ernstige burn-out.

Wat hebben Corona, Q-koorts, hersenschudding, hersenbloeding en burn-out met elkaar gemeen?

Het zijn totaal verschillende aandoeningen maar hebben een vergelijkbaar effect op de hersenen. De belangrijkste gemeenschappelijke deler is infectie met vrije-radicaalschade die de hersenfuncties kunnen beperken. Als het lichaam de infectie en de door infectie veroorzaakt schade zelf niet goed kan opruimen dan gaan uiteindelijk bepaalde hersenfuncties verloren. Vaak zijn het cognitieve functies die het moeten ontgelden. Denk daarbij aan een verminderd geheugen, moeite met nadenken, moeilijker kunnen concentreren, minder snel kunnen reageren, moeite met plannen, moeite met het uitvoeren van bepaalde taken, enz., enz.. Het visueel-motorische brein is in dit geval minder goed instaat om informatie op te nemen en te verwerken.

De route naar herstel

Gelukkig treedt voor velen herstel op na gedegen revalidatie. Die revalidatie kan o.a. bestaan uit fysio-, ergo- en voedingstherapie. Vaak worden ook goede adviezen gegeven over hoe met restklachten om te gaan. Voor de patiënten die na de revalidatie nog altijd invaliderende klachten hebben is het goed om te weten dat er toch hele specifieke stappen kunnen worden gezet naar herstel. Belangrijk is dat in de behandeling altijd aandacht is voor het aanpakken van de infectieschade (vrije-radicaalschade – veroorzaakt door agressieve zuurstof- en stikstofmoleculen). Deze “troep” moet uit de hersenen want die hecht zich aan bloedvaten en zenuwuiteinden en kunnen uiteindelijk ook zenuwen beschadigen waardoor signaaloverdracht verstoord raakt. De doorbloeding raakt hierbij ook in het geding. De troep kan effectief worden opgeruimd met een orthomoleculaire behandeling. Ook kan onze Licht Training daar een bijdrage aan leveren. In veel gevallen ontstaat dan al volledig herstel. Als dan toch nog concentratieproblemen resteren dan komt dat doordat het visueel-motorische brein door de impact van de ontsteking “vergeten” is hoe de ogen aan te sturen en hoe de beide hersenhelften optimaal te laten samenwerken. Dit is te vergelijken met het (tijdelijk) niet meer kunnen lopen na bijvoorbeeld een auto-ongeval. Met revalidatie leer je de hersenen dit opnieuw voor elkaar te krijgen. Met onze Visueel-Motorische Revalidatie Training leren we de ogen weer te laten samenwerken waardoor de opname van visuele informatie weer optimaal verloopt én leren we de beide hersenhelften weer optimaal samen te werken waardoor de verwerking van informatie weer optimaal verloopt. Na de training zijn dan alle cognitieve functies weer hersteld en is het concentratievermogen weer optimaal.

Geraadpleegde bronnen:

https://www.amc.nl/web/nieuws-en-verhalen/actueel/actueel/hersenen-beschadigd-door-op-hol-geslagen-afweersysteem-bij-ernstige-covid-19-infectie.htm

Het ontstoken brein, Edward Bullmore, 2018