Lichtgevoeligheid

KENT VELE OORZAKEN

Ik herinner mij nog Robin, zo’n jaar of 15. Puberend, moeite met concentreren en moeite om z’n huiswerk te maken. De belangrijkste klacht was lichtgevoeligheid. Zodra buiten de zon scheen, kneep hij continu één oog dicht. Dat licht kon hij niet goed verdragen. Een zonnebril gaf dan uitkomst. Maar soms kon hij ook het licht van felle lampen niet hebben en zelfs het beeldscherm was hem vaak te fel. Het is bekend dat lichtgevoeligheid kan optreden als het visueel-motorisch systeem niet optimaal functioneert. De aangeboden training had hem van z’n lichtgevoeligheid af geholpen. Hij kon zich ook beter concentreren bij z’n huiswerk. Maar na een jaar belde z’n moeder om te zeggen dat z’n lichtgevoeligheid weer was teruggekeerd. Ze wilde opnieuw een onderzoek omdat ze vermoede dat er weer wat uit balans zou zijn. Uit het onderzoek kwamen géén visuele en géén motorische beperkingen aan het licht zoals eigenlijk ook te verwachten was. Maar wat veroorzaakte deze keer z’n lichtgevoeligheid? Bij het doorvragen bleek dat Robin weinig buiten kwam. Na school was hij te vinden op z’n kamer waar hij trouw z’n huiswerk maakte. Daarna ging hij vrolijk gamen totdat het bedtijd was. In het weekend presteerde hij het om met z’n vrienden behoorlijk wat bier te drinken! Hij was nog maar 16 en ook behoorlijk in de groei en het was wintertijd. Daar werd mij de oorzaak duidelijk: Robin had vitamine A- en misschien ook vitamine D en B gebrek. Kinderen die sterk in de groei zijn verbruiken meer van deze vitaminen. Ook alcoholgebruik doet de behoefte hieraan flink toenemen. Ja, tel daar ook nog het daglichtgebrek bij op dan ligt lichtgevoeligheid op de loer.

Lichtgevoeligheid (fotofobie of lichtschuwheid), een lastig probleem maar in de meeste gevallen goed te behandelen als je de oorzaak hebt opgespoord. Overleg eerst altijd met je arts.

Lichtgevoeligheid of fotofobie is voor mensen die er aan lijden behoorlijk hinderlijk en de meesten weten niet goed hoe ze er van af kunnen komen. Dat komt omdat men voor zich zelf de oorzaak van de lichtgevoeligheid niet weet te achterhalen. Hier de mogelijke oorzaken op een rijtje:

 • Uit balans geraakt visueel-motorisch systeem. Dit systeem is verantwoordelijk voor het opnemen en verwerken van informatie. Door een klap (hersenschudding), infarct, bloeding of zelfs door een burn-out kan het visueel-motorisch systeem uit balans raken waardoor het opnemen en verwerken van informatie vertraagd raakt en er een overgevoeligheid voor licht (en geluid) kan ontstaan.
 • Vitaminegebrek: Vit. A en D gebrek, Vit. B2 gebrek, Vit. B1 gebrek (overgevoeligheid voor geluid).
 • Overdaad aan licht, door o.a.: Zonnebrand → geeft overdadig veel zonlicht op het oog. Bril / contactlenzen met UV filter → pupil groter → meer licht in het oog. Veel tijd achter glas doorbrengen (isolatieglas met UV filter) → pupil groter → meer licht in het oog. Onbeschermd lassen → lasogen.
 • Lichtgebrek, door o.a.: langdurig te weinig zonlicht. Dus bij plotseling veel licht treedt dan lichtgevoeligheid op. Te vaak een zonnebril opzetten, ook bij donker weer → UV-B gebrek → vitamine D en vitamine A gebrek → lichtgevoeligheid (alcoholgebruik kan een tekort geven aan vitamine A en D; alcohol kan dus indirect leiden tot lichtgevoeligheid, vooral bij jeugdigen die nog volop groeien).
 • Medicijnen: antibiotica, antischimmelmiddelen, diuretica, acné medicijnen.
 • Geurstoffen: bergamot.
 • Kruiden: berenklauw, peterselie, St-Janskruid (hypericine).
 • Chemische stoffen: koolteer (in antiroos shampoo, in anti psoriasis zalf, in anti eczeem zalf). Kwik (kwikvergiftiging a.g.v. lekkende amalgaanvullingen, blootstelling aan kwikdampen, kwik in vaccins, enz.).
 • Fagopyrine: rode kleurstof van de buitenste lagen van de boekweit korrel. Zonnestralen worden erdoor geabsorbeerd. Geeft mogelijk lichtgevoeligheid.
 • Aandoeningen: hersentumoren, hondsdolheid, migraine met aura verschijnselen, meningitis, encefalitis.
 • Oogaandoeningen: albunisme, uveïtis, cleritis, droge ogen, cornea-abrasie, bleforspasme, brandwonden, chalarizion, glaucoom, iritis (iridocyclitis), kratitis, (allergische) conjuctivitis, netvliesloslating, beschadigd hoornvlies (a.g.v. stofje, vuil of zandkorrel, onjuiste contactlenshygiëne, overmatig dragen van contactlenzen).
 • Overig: genezingsproces van een oogoperatie (bijv. ooglasering), pupil verwijdende oogdruppels.