Droge ogen. Neem een groot beeldscherm en zet het lager.

Beeldschermwerkers hebben niet zelden last van droge ogen. Het is bekend dat beeldschermwerkers onvoldoende knipperen met hun ogen om ze voldoende te bevochtigen. Waarom eigenlijk? Dit is geen bewuste keus maar gebeurt automatisch omdat je zoveel mogelijk informatie wilt opnemen in een korte tijd. Ben je heel intensief op een beeldscherm aan het lezen dan ben je elke keer wanneer je knippert heel even je focus kwijt. Knipperen zorgt niet alleen voor voldoende bevochtiging maar ook dat je ogen heel even ontspannen. Na een knipper dien je dus opnieuw te focussen, wat energie kost en het lezen een fractie vertraagt. Velen gaan dat dan compenseren door steeds wat verder voorover te buigen, met het hoofd dus steeds wat dichter bij het beeldscherm. Dit geeft dan vervolgens kans op nekklachten. Tevens bewegen de ogen minimaal als je naar een beeldscherm kijkt. Ook hierdoor gaan de ogen minder vochtig worden.

Goed voor de nek, maar slecht voor de ogen

Volgens de arbo-regels dient een beeldscherm op dusdanige hoogte te staan dat je, wanneer je rechtop zit in de juiste houding, je recht vooruit kijkt. Het beeldscherm staat dus ongeveer op ooghoogte. Deze regel gaat ervan uit dat daarmee je hoofd en nek in de beste positie staan en je daarmee vooral nekklachten kunt voorkomen. Maar door deze houding staan je ogen verder open en drogen gemakkelijker uit. Tevens is recht vooruit kijken naar een beeldscherm inspannender voor de oogbolspieren. Deze dienen de ogen naar binnen te draaien en te houden (convergeren). Naar beneden kijken kost minder kracht dus zal je minder gauw oogstress ervaren.

Hoofd omhoog en ogen naar beneden

Beter zou zijn om het beeldscherm laag en schuin naar je toe te richten, zoals in de onderstaande afbeeldingen te zien is. Je houdt je hoofd rechtop en je kijkt schuin naar beneden. Dit kost minder energie voor je ogen en ze blijven hierdoor beter vochtig.

Optimale kijkhoek
Foutieve versus juiste kijkhoek

Het meest ideaal is schuin naar je toe gericht en ingebouwd in de tafel of het bureau. Je dient daarbij wel rechtop te zitten. Dus even wennen misschien. Gebruik bij voorkeur een groot scherm of vergroot de tekst (Ctrl +). Grote letters heeft twee voordelen. Het kost minder inspanning omdat de accommodatiespieren (scherpstellingsspieren) minder worden aangespannen. Maar ook ga je automatisch je ogen meer bewegen, hetgeen de ogen vochtiger houdt en de oogspieren soepel. Heb je last van droge ogen achter een beeldscherm dan is het ook raadzaam om de ogen regelmatig te ontspannen door in de verte te kijken.

Kijk ook eens op:  https://www.smartdesks.com voor meer voorbeelden van correct geplaatste monitors.

De beste beeldschermtips ter voorkoming van droge ogen samengevat

  • Plaats het beeldscherm op een afstand van ca. 65 cm van je lichaam.
  • Kantel het beeldscherm onder een hoek van ca. 30 graden.
  • Plaats het beeldscherm ca. 20 graden lager dan je ogen.
  • Kies een groot beeldscherm of maak het letterformaat groter (Ctrl +).
  • Gebruik de 30-30-30 regel: na 30 minuten beeldschermwerk neem je 30 seconden pauze waarbij je 30 meter ver weg kijkt.